In het nieuws: Brandveiligheidskast kopen?

Steeds meer ondernemers overwegen de aanschaf van een brandveiligheidskast voor de opslag van lithium-ion e-bikeaccu’s. Ook al is het wettelijk gezien niet verplicht. Verstandig! Maar wat is een goede kast en aan welke eisen moet hij voldoen? Batterijspecialist Abner Abee geeft je een handvol gouden tips.

TIP 1
Formaat moet passen bij het doel van de kast
“Wat een goede en praktische veiligheidskast is, is voor iedere ondernemer en elk tweewielerbedrijf anders. De te kiezen grootte hangt mede af van het aantal accu’s dat je wilt opslaan.

TIP 2
Kies een échte accu-kast
“Kies voor een kast die specifiek is gemaakt voor het opslaan van fietsaccu’s. Je hebt namelijk ook gemodificeerde kasten die er uit zien als heel normale ordnerkasten. Deze zijn eigenlijk gemaakt voor de opslag van zware chemicaliën.

TIP 3
Een kast die snel naar buiten kan bij een calamiteit
Zware kasten met stevige wanden ter bescherming tegen de snel stijgende temperatuur kunnen vaak met een pompwagen of heftruck naar buiten worden gereden. Dit vraagt dus wel meer inspanning dan een kleinere kast met wieltjes.”

Voor meer tips lees het complete artikel op tweewielers.nl


Lithium-ion batterijen: extreem brandbaar goedje!
Er is een groot verschil tussen de alkalinebatterijen en lithium batterijen. Een gewone (alkaline)batterij krijg je niet in de fik; de zinkpoederpasta brandt namelijk lastig. Maar de lithium-ion batterij is wel zeer ontbrandbaar. Onder andere het aluminium in de lithium-cel zorgt voor een brand van wel 1.250 graden Celsius. Er is geen externe zuurstof nodig voor ontbranding.

Denk je (nog) dat het bij een lithium-ion accubrand wel losloopt? En dat je hem met je poederblusser wel uit krijgt? Bekijk dan het filmpje hieronder maar eens.

 

*bron Tweewieler.nl
Eerste publicatie door Rik Booltink (foto’s BureauBeeld, fabrikanten) op 16 okt 2019